E-mails

In het menu e-mails beheer je e-mails en stel je e-mails op. Wanneer je klikt op het menu E-mails. Zie je een overzicht van de berichten die je hebt opgesteld en een aantal acties daarboven.

Overzicht E-mails.png

Klik je op een bestaand bericht, dan is het mogelijk om deze te bekijken, kopiëren, wijzigen of te verwijderen. Met Voeg toe stel je een nieuwe e-mail op.

In dit artikel leggen wij het volgende uit:

Een nieuwe e-mail opstellen

Om een nieuwe e-mail te maken klik je op de button Voeg toe. Er opent een nieuw scherm.
Scherm 1_E-mail.png

In dit hoofdscherm heb je verschillende instellingen:

• Geef een naam op voor de e-mail die de lading denkt. Bijvoorbeeld: Nieuwsbrief nieuw rooster eerste kwartaal. Dit is niet je onderwerpregel, maar puur voor intern gebruik.
  • Kies het sjabloon waar je de e-mail in wilt opmaken.
  • Werk je met meerdere talen? Dan kies je hier de juiste taal.
  • Geef een onderwerpregel op en een pre-header. Een pre-header wordt vaak weergeven na de onderwerpregel in de mailbox. Deze extra informatie kan de ontvangers stimuleren om de mail te openen.
  • Het is mogelijk om in je onderwerpregel emojis te plaatsen of personalisatie. Je gebruikt het sneeuwpop-icoon om emojis toe te voegen en het icoon met personen voor personalisatie.
  • Pas eventueel ook de afzendernaam en het adres aan. Een afzenderadres is hetgeen wat in de inbox van de ontvanger wordt getoond en waar je reply's op ontvangt van de ontvanger. Wil je reply's op een ander adres ontvangen? Dan stel je apart een antwoordadres in.

Extra instellingen

Naast de standaard velden die hierboven zijn omschreven, zijn er nog een aantal extra instellingen:

Kalender

Met de kalender is het mogelijk om een ICS.bestand toe te voegen aan je e-mail. Hiermee kan de ontvanger eenvoudig een agenda item toevoegen aan zijn agenda. Dit is handig wanneer je events organiseert zoals een webinar.

Geavanceerd

Je vindt hier nog een aantal extra verschillende instellingen:

• Geef aan of de mailing gebruikt mag worden als bevestigingsmail na opt-in? Deze optie kan je aanzetten wanneer deze mailing aan de hand van een aanmelding via een systeempaginga verzonden moet worden.
  • Bijlage: hier is het mogelijk om een bijlage toe te voegen. De maximale bestandsgrootte voor een losse bijlage is standaard 0,25 MB.
  • Sla het verzenden van de bulkmailing over wanneer de externe inhoud niet kon worden geladen: wanneer je externe content (bijvoorbeeld een RSS-feed) gebruikt in jouw e-mail en deze is niet beschikbaar, dan kan je met deze optie er voor zorgen dat de mailing niet verzonden wordt.

Technisch

Er zijn wat extra technische instellingen van je e-mail die je hier kunt beheren.

• Soort: HTML multipart is de standaard voor verzending. Hierbij zie je een mooie opmaak van je e-mail. Wanneer je een plaintext mailing stuurt dan wordt er alleen tekst verzonden in de mail en geen overige opmaak. Ook tracking werkt niet in deze mails.
  • Prioriteit: de prioriteit staat standaard op Normal, maar je kan ook deze hoger of lager zetten.
  • Bewerkingsmodus: standaard staat deze op de What You See Is What You Get-editor. Je kunt ook een editor gebruiken waarbij je de e-mail in tekst opmaakt.
  • Afbeeldingen embedden: de in de mailing gebruikte afbeeldingen kunnen worden meegestuurd (“embedden”) in het mailbericht. Het mailbericht wordt hierdoor groter (meer KB’s), maar kan zo wel offline worden gelezen. Alleen afbeeldingen die op de MailPro/Webpower server staan worden meegestuurd. Afbeeldingen die worden gelinkt naar een ander domein (via absolute URL’s) worden niet meegestuurd. We raden niet aan om afbeeldingen te embedden omdat mailings daardoor zwaarder worden. Daarom staat deze functie standaard uit.
  • Meet mail opens: standaard staat deze functie aan, maar mocht je de mails niet mogen tracken of je gebruikt een tracker-code van een derde partij, dan kan je hier aangeven dat er geen tracker-code wordt opgenomen.
  • Overdracht-codering: Geef aan met welke encodering het HTML-deel van de mailing verstuurd moet worden. Quoted printable is de meest betrouwbare encodering.
  • Transfer-tekenset: Geef aan in welke karakterset de mailing moet worden verzonden. Standaard staat deze op utf-8, omdat dit het meest gangbare formaat is.

De editor van e-mails

Het opmaken van een e-mail doe je op basis van een sjabloon. Het kan verschillen per sjabloon en rollen en rechten welke opties je hebt om te bewerken.

Maar de opbouw is als volgt:

Contentblokken

Aan de linkerzijde zie je opties van verschillen structuren voor een contentblok. Het is afhankelijk van je sjabloon hoeveel opties je hier ziet. Maar in de basis heb je in ieder geval een 1-koloms, 2-koloms en 50/50 contentblok. Met je muis is het mogelijk om een contentblok op je canvas te verslepen.

Canvas

Wanneer je een contentblok op je canvas hebt staan en je selecteert deze. Dan zie je aan de linkerzijde een kruis verschijnen om het blok te verwijderen en een duplicaat-icoon voor het dupliceren van het contentblok.
Contentblok verwijderen en dupliceren.png

Wanneer je meerdere blokken op je canvas hebt, kun je eenvoudig door middel van drag-and-drop de plaats van de contentblokken wisselen op het canvas. Of je gebruikt het pijltjes-icoon die verschijnt wanneer je meer dan één contentblok hebt op je canvas.

Pijltjes icoon.png

Template en blok instellingen

Aan de rechterzijde zie je instellingen van het template. Wanneer je een contentblok selecteert zie je de instellingen voor het blok. Welke instellingen je ziet en kan doen hangt van je template en je rol af.

Aan deze zijde bepaal je de content op je canvas. Hier pas je de teksten, buttons en afbeeldingen aan. Een paar functies uitgelicht:

Afbeelding plaatsen

Er zijn twee opties bij een afbeelding. Je kan deze verwijderen door op het kruis te klikken. Of je klikt op het tweede icoon om de dummy afbeelding te vervangen. Daarnaast kan je hier de uitlijning van de afbeelding aanpassen, de breedte en een alternatieve tekst instellen.

Wanneer je een afbeelding wilt vervangen opent er een verkenner pop-up.

Klik op de button Nieuw om vervolgens een bestand te selecteren vanaf je computer. Wanneer er mediabestanden beschikbaar zijn op campagne niveau, dan zie je deze terug bij Gedeeld.

De afbeelding die je gebruikt in je template houdt automatisch de breedte van de dummy afbeelding aan in je template. De hoogte is variabel. Na het plaatsen van de afbeelding zie je een derde optie verschijnen om je afbeelding bij te snijden of te verkleinen.

Tekst aanpassen

Tekst aanpassen kan op verschillende niveaus. Zo heb je bijschriften, titels, subtitels en de tekst van je blok. Haal je de dummy tekst weg bij een bijschrift dan wordt automatisch dit onderdeel verwijderd uit je template. De tekst in je contentblok heeft een standaard tekst editor.

Link/Button aanpassen

Voer de url in van je calls-to-action en geef een tekst op voor je button of link. Probeer een actiegerichte tekst neer te zetten. Gebruik in plaats van "lees meer" een actiegerichte tekst zoals "Meld je aan".

Wanneer je wilt zien in de rapportage of er iemand op je link klikt, vergeet dan niet de Kliknaam in te vullen. Zonder kliknaam wordt de link niet getrackt.

Of je de button kunt stylen ligt aan je rol en afspraken over je template. Onder de kop Styling vind je de opties.

Conditionele content

Met conditionele content is het mogelijk om specifieke content alleen aan een specifieke groep contacten te tonen. Hoe je dit instelt lees je in het artikel: Hoe personaliseer ik e-mails op basis van gegevens in mijn database?

Gepersonaliseerd voorbeeld

Het gepersonaliseerde voorbeeld van je e-mail bekijken is interessant wanneer je personalisatie velden hebt gebruikt in je e-mail. Je kunt zo zien voor een contact wat er wordt ingevuld bij deze velden. Je leest hier meer over in het artikel: Hoe werkt het gepersonaliseerde voorbeeld?

Analyse

Wil je weten wat de spamscore is van je e-mail en of je hyperlinks goed werken? Dit en meer kun je checken bij de mail analyse. Lees hier meer over in het artikel: Hoe werkt de mail analyse?